Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 00:43

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Όταν το 1271 ο Μάρκο Πόλο ξεκίνησε το ταξίδι του για την Άπω Ανατολή, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η αποφασιστικότητά του να αναλάβει το ρίσκο εκείνης της εξερεύνησης θα σημάδευε για πάντα τον κόσμο, ανοίγοντας νέους δρόμους και ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα στις εμπορικές συναλλαγές της εποχής.

 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΠΟΔΟΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ
 
Εννέα αιώνες μετά, η αποφασιστικότητα στην εξερεύνηση νέων δρόμων παραμένει η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης κάθε οικονομικής δραστηριότητας, με το διεθνές sourcing (σ.σ. αναζήτηση διεθνούς δικτύου παρόχων υπηρεσιών logistics σε χώρες χαμηλότερου κόστους) να αναδεικνύεται σε στρατηγική επιλογή των πρωτοπόρων επιχειρήσεων.
Η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας αλλά και τα δεδομένα που έφερε στην επιχειρηματική δραστηριότητα η οικονομική ύφεση οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο αφορά στην καθιέρωση του διεθνούς sourcing -σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα- ως βασικού και αναγκαίου “εργαλείου” ανάπτυξης, μέσω της αναζήτησης νέων επενδυτικών ευκαιριών και ανταγωνιστικών όρων, σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο σε όλους τους τομείς του επιχειρείν. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του υπάρχοντος προσανατολισμού των υπηρεσιών sourcing είναι πλέον υπαρκτή, με δεδομένη τη ρευστότητα των αγορών αλλά και την πολυπλοκότητα που αυτή συνεπάγεται σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Μέχρι σήμερα η τάση αναφορικά με τον προσανατολισμό των υπηρεσιών sourcing είναι, σε μεγάλο βαθμό, η μείωση των δαπανών, μέσω της ανεύρεσης ευκαιριών χαμηλού κόστους, κυρίως σε φθηνές χώρες. Και είναι σαφές ότι η μείωση του τελικού κόστους αποτελεί παρονομαστή και βασική επιδίωξη κάθε επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα θέτει πλέον ξεκάθαρα το ερώτημα: είναι επαρκής ο συγκεκριμένος προσανατολισμός για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον;
 
Τέχνη και τεχνική
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο παράγοντας που δημιούργησε τα περισσότερα νέα δεδομένα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι η ραγδαία αλλαγή στο βαθμό αλληλεξάρτησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση δέχθηκαν εκείνες οι επιχειρήσεις που κατά τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκαν στη λογική του “εύκολου και γρήγορου” κέρδους, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια συστηματικής λειτουργίας -για να διαπιστώσουν, βέβαια, στη συνέχεια ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Με τις διεθνείς προκλήσεις να είναι υπαρκτές και δεδομένες, οι στρατηγικές που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης υπαγορεύουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της επιχειρηματικής δράσης, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στις υπηρεσίες παροχής διεθνών προμηθειών. Tο διεθνές sourcing απαιτεί στις μέρες μας το συνδυασμό... τέχνης και επιστημονικής τεχνικής.
Βασικό “εργαλείο” σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η χρήση της τεχνολογίας και των νέων πληροφοριακών συστημάτων, που δίνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα καλύτερης ανάλυσης και εκτίμησης των κινδύνων της αγοράς, μεγιστοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του παρόχου προμηθειών και της επιχείρησης, καθώς και πλήρη εικόνα καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές.
Σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας oι τεχνολογικές εφαρμογές αποτελούν κρίσιμο κρίκο, καθώς βοηθούν στο συνδυασμό ανάλυσης των δεδομένων και ταυτόχρονα σύνθεσής τους, με στόχο τη λήψη, ανά πάσα στιγμή, σωστών αποφάσεων στις σύνθετες και μεγάλης κλίμακας ανάγκες που απαιτεί η σημερινή αγορά.
 
Διεθνοποίηση του global sourcing
Το τεράστιο πλεονέκτημα που προσφέρει στην επιχειρηματική δραστηριότητα η ύπαρξη διεθνούς δικτύου sourcing, έγκειται ακριβώς στη διεθνοποίηση της αναζήτησης νέων ευκαιριών, κάτι που το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο σαφές σε πολλές επιχειρήσεις, που αποκρυπτογραφούν σταδιακά τη διεθνή αυτή διάσταση βάσει των δικών τους εξειδικευμένων αναγκών. Ωστόσο, η αναγνώριση νέων ευκαιριών δεν αποτελεί από μόνη της επαρκή προσανατολισμό, ιδιαίτερα όταν αυτός ταυτίζεται απλώς με τη μείωση του τελικού κόστους και τον περιορισμό των δαπανών της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, η ύπαρξη/αναζήτηση διεθνούς δικτύου προμηθευτών που εστιάζει αποκλειστικά στην εξασφάλιση χαμηλών τιμών (πρώτων υλών, μεταφορών κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα, βλάπτοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των προμηθευτών μέσω της διαρκούς πίεσης προς αυτούς. Γεγονός που σημαίνει ότι η αναγνώριση ευκαιριών αποκτά μια πιο ολιστική και συνολική αντίληψη για τα δεδομένα της αγοράς, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη σύνθετη σημερινή πραγματικότητα στον υπολογισμό του τελικού κόστους. Αν και η απάντηση είναι κάθε φορά σύνθετη, το ερώτημα που πρέπει να τίθεται σε κάθε περίπτωση είναι απλό. Πόσο η επιχείρηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες της και με ποιο τρόπο θα το επιτύχει;
Κι εδώ, ο κλασικός υπολογισμός του τελικού κόστους αποδεικνύεται ανεπαρκής. Επί της ουσίας, ο αναγκαίος προσανατολισμός αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου, που είναι σε θέση να συγκρίνει κόστη διεθνώς, να υπολογίζει ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν, να αξιολογεί τους προμηθευτές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (εμπειρία στην αγορά, ποιότητα παροχής υπηρεσιών, επαγγελματική οντότητα κ.ά.), και να έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα εκτίμησης σε διαρκή και σταθερή βάση, και όχι περιστασιακά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των παρόχων υπηρεσιών διεθνών προμηθειών. Κατεύθυνση που εδράζεται στις πραγματικές και όχι καιροσκοπικές ευκαιρίες, και πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας πάροχος εισηγείται, για παράδειγμα, μια επενδυτική ευκαιρία, που εκτιμά ότι θα επιφέρει μείωση του κόστους κατά 20%, το αποτέλεσμα οφείλει να είναι μείωση αυτής της τάξης.
 
Ευελιξία... στους κινδύνους
Ο παράγοντας που διαφοροποιεί τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις κάθε κλάδου από τις υπόλοιπες είναι η ευελιξία που μπορούν να επιδείξουν στις αλλαγές κάθε οικονομικού περιβάλλοντος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει σωστή και συνεχή εκτίμηση των επιχειρηματικών κινδύνων της αγοράς στη βάση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και καθετοποιημένης “ανάγνωσης” των οικονομικών τάσεων και δεδομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας υπαγορεύει στους παρόχους υπηρεσιών διεθνούς sourcing να έχουν την ικανότητα διαχείρισης των συνολικών εσωτερικών και εξωτερικών συνεργασιών των προμηθευτών, όντας σε θέση να ελέγχουν την αναπτυξιακή τους δυνατότητα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με απλά λόγια μιλάμε για την ικανότητα παροχής ενός διεθνούς sourcing management, ως μοχλού πολλαπλασιασμού των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Όπως ο Μάρκο Πόλο, οι ηγέτες κάθε κλάδου είναι πάντα πρωτοπόροι στην εξερεύνηση νέων δρόμων και την αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αυτή η αντίληψη οφείλει να διαπερνά και τους παρόχους διεθνούς sourcing, η επιλογή των οποίων είναι επιλογή-κλειδί για κάθε επιχείρηση.

Newsletter

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφτείτε στο newsletter μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνείστε μαζί μας για  οποιαδήποτε πληροφορία.

  • ΤΗΛ: +30 23510.20940
  • ΦΑΞ: +30 23510.47860